09/10/2014 - La llegenda del bon rei Jaume matamoros

IMAG0634-13Cada 9 d'octubre els actes de la diada valenciana se succeeixen de la mateixa manera: amb els xiquets i la figura del bon rei Jaume matamoros com a grans protagonistes. Els actes d'exaltació de la figura del Conqueridor constituïxen un puntelló a la memòria d'aquells milions de valencians que foren perseguits, massacrats, sotmesos i esclavitzats per raó de la seua raça i de la seua religió. Un genocidi en tota regla, un holocaust que comptà amb la benedicció i les indulgències –com no– de l'Església de Roma. No és res estrany, per tant, que els actes d'exaltació del Tirà es produïsquen amb eixe esperit oví i catequista que, per a prosperar, necessita incidir en les tendres ments dels nostres fills a colp d'ariet, quantes més vegades millor: Jaume I fou un bon rei, Jaume I fou un bon rei, Jaume I fou un bon rei… Pareix que a força de repetir tots els anys la mateixa fal·làcia acabarem per engolir-nos-la.

Amb aquest mètode reiteratiu s’aconsegueixen excel·lents resultats. Així, una enquesta realitzada per la revista d'història Sapiens al mes de setembre de 2012 presenta la figura de Jaume I com el gran heroi català de tots els temps. I per votació popular!!! Ací, un poc més al sud, el resultat seria idèntic per a beneplàcit d’aquells que s'encaboten en continuar tancant els ulls. Què podem esperar d'eixos borinots que han exalçat la figura del Conqueridor a la condició de santó, de “pare dels valencians” i, al mateix temps, reneguen de la cultura catalana que els pobladors de Jaime portaren amb ells?

IMAG0629-8 IMAG0622-2 IMAG0630-9
IMAG0627-6  IMAG0626-5 IMAG0623-3
IMAG0632-11  IMAG0625-4 IMAG0633-12

Quan passe el 9 d'octubre, dia de la valencianitat, de l'holocaust andalusí de València, arribarà el 12 d'octubre, dia de la hispanitat, de l'holocaust indígena en el Nou món. Gràcies a herois com Jaime, Pizarro i Hernán Cortés, els pobles indígenes tingueren l'oportunitat de conéixer la faç del verdader Déu abans del seu extermini.

1'  
No es tracta de demonitzar a ningú, ni de jutjar post mortem ni amb les lleis i la moral actuals a qui actuà cegat per ideals d'altres temps, però tampoc, d'exalçar la figura d'aquells personatges els actes dels quals no constitueixen un bon exemple per als nostres fills. Repetisc: és perillós que certs valors d'altres èpoques es perpetuen en l'actualitat, que les cròniques dels vencedors emmudisquen per sempre les veus i la memòria dels vençuts. Si València necessita un dia per a reivindicar-se, busquem-ho lluny del santoral i dels heroics actes dels salvapàtries.
. 

2 comentarios:

Anónimo dijo...

1. Al-Azraq era un mercenari conxorxat amb rei de Castella, qui no tenia altra intenció expandir el seu regne, mitjançant pactes, fins a la Mediterrània.
2. L'holacauste andalusí és quelcom que hauràs somniat aquesta nit. El rei Jaume no va exterminar ningú.
3. A la fi tot es va apanyar en donar el regne de Múrcia als castellanets.

Just I. Sellés dijo...

Hola "anònim",

no tinc costum contestar a aquelles persones que per sostindre els seues arguments necessiten faltar el respecte, menys encara si s'amaguen darrere d'un anònim. Les teues afirmacions, anònim, es contesten soles. Que tingues bon dia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...