26/05/2014 – A les portes de Bayrén

 

Castell de Bayrén  

I entràrem a la vall de Bayrén, i parlàrem amb l’alcaid que tenia el castell i amb els de Villalonga, Borró, Vilella i Palma, que eren castells de roca, grans i forts. I ens digueren que, quan l’alcaid de Bayrén haguera convingut amb nosaltres, tots els castells de la vall es rendiríen (…) 

Capítol 307 de la Crònica de Jaume ILa gira «Camins blaus» arriba a Bayrén!!!

Sí, finalment la gira «Camins blaus» abandona el cor de La Muntanya i s’aventura a l’altre costat dels imponents cims de La Safor, territoris que allà per 1240 conquerí l’almirall d’orige germà En Pere Ximén Carroç.

Vicent Savall - Al-AzraqLes places de Gandia, Oliva i Almoines esperen els últims exemplars de la primera edició de La Montaña Azul / Al-Azraq, el Blau i els primers de la segona. Serà el proper cap de setmana quan la crònica del visir al-Azraq serà presentada, per fi, en terres saforenques. I aquesta presentació vindrà acompanyada per la veu i els acords de la guitarra del bon amic Vicent Savall, qui molt amablement s’ha oferit a preambular, musicalment, la presentació de la novel·la a la Safor. És per a mi motiu de goig, i un orgull, que les lletres de l’àlbum “Al-Azraq” que tantes vegades han sonat últimament a totes les presentacions de la novel·la, ho facen ara en viu per boca del seu autor: que calle doncs l’ordinador i que cante, clar i alt, Vicent!!!

Vicent Savall

 

Bairén,
ciutadella que es mira,
a la lluna,
sobre espills d’aiguamoll,
vell baluart
salvaguarda i vigia
dels camins
que provenen del nord.

Cinc-cents anys
baix la Lluna Senyera
de l’Islam
el magnífic castell,
cinc-cents anys
d’esplendor, de grandesa
i Zayyan
hui l’entrega a la Creu.

Just en despuntar el dia
un soroll de colps i veus
i clarins tocant a crida,
despertaren el castell.
Des de la torre albarrana
eixa nit feren senyals
un fanal sobre l’andana
anunciava lliure el pas

Ai, Bairén!
rendit sense lluita.
Ai, Bairén!
donat a la Creu.
Davant de ses tropes
ve En Jaume Primer.

Tot seguit
la Safor entregava
les ciutats
i un a un, els castells
de Borró,
de Vilella i de Palma,
Villalonga
i també el Rebollet (…)

BAIRÉN  
Vicent Savall  

La gira començarà el divendres 30 de maig al IMAB de Gandia.

Cartell valencià (Gandia)[3]

El dissabte 31, l’entrada del Blau a Oliva vindrà de la mà de l’Associació Cultural, Patrimonial i Agrícola “Al-Azraq” i de la Federació d’Associacions “Unió Activitats Integrades Activa’t +”, a qui agraïsc l’entusiasta organització d’un acte que rebossa cultura per tot arreu, doncs a més de les cançons de Vicent Savall i de la pròpia presentació literària, contarem amb l’actuació del grup de “Dansa oriental Oliva”. Açò és el que succeïx quan l’entusiasme i les sinergíes conflueixen en un punt d’enteniment.

Cartell Presentació llibre[3]

I per acabar la festa saforenca, el diumenge toca presentació al Museu de l’Associació del Tren Alcoi-Gandia en Almoines, dintre de la programació prevista en el I Mercat del trenet d’Almoines. Serà la primera edició d’un mercat pioner a la comarca on, per aquest precís motiu i perquè sembla que s’està organitzant amb molta il·lusió i seny, es preveu una assistència massiva de gent. No hi ha excusa per no assistir-hi.

cartell programa web[4]

Ens vegem a La Safor, als peus de Bayrén!!!

.

No hay comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...